Jadoen ontwerp(t) ...

Om het hoofd leeg te krijgen en met regelmaat tastbare zaken te scheppen!

Onder de naam Jadoen ontwerp bedenkt en realiseert Doenja Urlings producten. Deze kenmerken zich door eenvoud, helderheid en kleur. Ze vormen een blikvanger in of bij uw woning of geven identiteit aan de buurt. Een indruk van het resultaat van haar werk krijgt u via onderstaande fotogalerij.

 

De producten ondersteunen meestal de advies- en organisatieprojecten van Jadoen. Want als je samen iets moois maakt, dan praat het lekker ontspannen en bouw je aan vertrouwen. Soms worden producten op aanvraag gemaakt of zijn ze te koop. Afspraken over ontwerp, uitvoering, levering en prijs worden altijd gemaakt in nauw overleg. Een product op basis van een eigen ontwerp is ook mogelijk. Neemt u gerust contact op als u meer wil weten of uw eigen ideeën wil bespreken.


Van 2011-2024 was Jadoen in Carbon6 tussen een aantal andere creatieve ondernemers gehuisvest. Naar aanleiding van uw vraag kon er in die periode een samenwerking ontstaan met collega's van XCBS, Schinkel 13 of de Popschool. Bijvoorbeeld: fotografen, mural-artist, glaskunstenaar, airbrush meubelspuiter, kunstschilder, leerbewerker, meubelmakers, striptekenaar, beeldhouwer, computerdesigner, meubelstoffeerder, muzikanten, filmers, sieradenmaker, modevormgever. 

Bureautafel Jadoen

In Coronatijd heb ik van het hout dat ik al jaren ('druk druk') had bewaard, mijn nieuwe werktafel  gemaakt. Zie de foto's hieronder. Daarna heb ik ook heb ik nog een mooi opbergrek 'in dezelfde robuuste stapelstijl' erbij gemaakt. Deze atelier-ontwerpen maakte ik al in 2012...
Pas in 2020-2021 had ik er tijd voor en hehe... is alles eindelijk klaar: ik ben er trots op!

 

Treats als gezamenlijk XCBS-project

Samen met de 7 onderneemsters van het XCBS-collectief heeft Jadoen het 'Treats' ontwikkeld. Eind 2016 leveren we de eerste cadeautjes aan Walas-medewerkers en hun relaties uit Nederland en Canada. Ook gaan er Treats in de goodiebags voor Parkstad Limburg. We organiseren twee markten in Carbon6, met bijzondere attenties voor de feestdagen!

De via Treats samenwerkende onderneemsters met ateliers in Carbon6 zijn:

  • Michèle Otter (PUUR Michèle)
  • Glenys van Bree (Local Label)
  • Els Steensma (Glasatelier Heerlen)
  • Jacqueline Mulder (Leeratelier)
  • Carli Verkoelen (Carli Ceramique)
  • Doenja Urlings (Jadoen)
  • Marzena Rusyn (Local Label)
  • Jolanda Zager (Collazje). 

Twee kleine tafeltjes

Een sierlijk patroon ontwerpen, sjabloon maken en in het hout branden, daarna in laagjes aflakken en... klaar zijn twee luchtige bijzet-tafeltjes. Op de foto staat er trouwens maar eentje!

 

Jadoen gaat met de nieuwe brander-set voor hout en leer experimenteren, want daar kun je nog wel meer mee 'personaliseren'... Leuk om tijdens de kerstvakantie eens wat proefjes mee te doen!

 

Een van de mooiste klassiekers... de DS cabrio

Al lang de trots van 'ome Wiel', deze geheel door hemzelf gerestaureerde tweezitter, DS cabrio.

Alles met originele onderdelen (na jarenlange zoektochten) en perfect in passende kleur gespoten. Nee, de auto is NIET TE KOOP! De DS heeft voorjaar 2016 een reis naar Parijs gemaakt (voor een internationale DS-meeting) en was onlangs te zien bij de publieksdag van de A2-tunnels in Maastricht. Natuurlijk gingen wij die dubbeldaks-tunnels nog eens (voor de derde keer tijdens de bouwperiode) te voet bekijken, voor ze half december open gaan voor al het autoverkeer. Want dit is en blijft een prachtig infrastructureel project.

 

Per toeval kwam Jadoen daar ome Wiel tegen (met auto). Een geweldige schoonheid!

Straatversiering in Grijzegrubben

Nu de straten in buurtschap Grijzegrubben, na het grote rioleringsproject van 2014-2015, zijn opgeknapt, is het aantal lantaarnpalen in de straat drastisch gestegen....

Wat maakt dat uit, denk je dan? Nou alles! Want iedere kerstperiode versieren wij onze buurt met een grote lichtjes-kerstboom en moderne kerst-uithangborden en... die hangen aan de lantaarnpalen! Omdat Jadoen jaren geleden alweer de oude versiering flink heeft gepimpt en sindsdien de uithangborden maakt en onderhoudt, was er werk te doen. In 2015 is een serie toegevoegd en in 2016 zijn nog 10 nieuwe versieringen gerealiseerd. Nu zijn we weer compleet!

 

Dit keer zijn het 'kerstballen' geworden in rood en paars met zilveren accenten. Zoiets moois, dat heeft geen enkele buurt! Dus, ben je toch in Nuth, kom dan eind december of begin januari kijken. Kijk en bewonder de kerstversiering en lichtjesboom in Grijzegrubben.

Interieurontwerp (kussens, deken, stoelen, tafels, lampen)

 Creatieve inspiratie krijgt vorm !

 

Onlangs zijn een megagrote lamp voor Hockeyclub Nova, een bijzondere familie van 'bank-'kussens in zwart-grijs-roodtinten, twee exact gelijke houten tafeltjes en een stoer en lief babyspeelkleed (voor op de vloer) opgeleverd. 

 

Samen met Freya Vaes (uit Sittard) wordt gewerkt aan de renovatie van 6 eetkamerstoelen. Het meubelstoffeercollege in Maasmechelen adviseert mee en Freya Vaes realiseert de 'nieuwe' stoelen.
Dat geeft uniek resultaat. Zie foto's hiernaast...

 

Jadoen heeft 10 feestelijke relatiegeschenken ontwikkeld om, samen met XCBS-onderneemsters, aan te bieden als deel van ons 'Treats-project'. 

 

En tot slot wordt er met jonge meiden gewerkt aan het maken van een eigen lichtjessnoer voor de tienerkamer. Leuk om met goedkoop materiaal toch een bijzonder 'sjiek' effect te realiseren.

 

Zie foto's hiernaast...


Een kado: 30 unieke re use stoelen voor Aldenhof !


Na materiaalinkoop, gepuzzel en vele dagdelen werk zijn net voor de zomer van 2015 de 30 verschillende ontwerpen op de zittingen en rugkussens van de hergebruikte speeltuin-stoelen gerealiseerd. Dankjewel: Hanneke, Fenny, Leon (en Radar), Anja, Mia, Klaas, Kelly, Riet, Anne en Rilana. Het resultaat is prachtig geworden!

Ga kijken in BMV Aldenhof in Hoensbroek: 30 opgepimpte, unieke stoelen die op deze plek thuishoren, allen met een eigen label en verhaal. Een sieraad voor de ontmoetingsruimte, leeshoek en multifunctionele zaal van Aldenhof. Het kado van Jadoen aan Òs Gebrook.

Lichtobject 'Parkstad' voor clubhuis HC Nova

Een heel groot maatwerk-lichtobject (groter dan 2 x 1 meter) siert sinds juni 2015 de chillhoek van het clubhuis van Hockeyclub Nova uit Heerlen. Het lichtobject is door Jadoen ontworpen en gerealiseerd. Het ontwerp is door het verbouwteam van de club uitgekozen uit drie unieke voorstellen. Jadoen maakte het lichtobject als tegenprestatie voor de in 2014/2015 ontvangen coachingsessies, gegeven door clublid Ruud van Laar. Een win-win!


De lamp werd geleverd door de plaat boven op het dak van de auto te bevestigen!
Nu het object nog netjes recht aan de muur hangen en de styling rondom verder afronden.

Kijk maar hoe mooi het object is geworden...

Jadoen ontwerpt verbouwing en verhuist binnen Carbon6

Op basis van gezamenlijke wensen, beschikbare materialen en mogelijkheden heeft Jadoen ontwerpschetsen gemaakt. Walas zei 'JA' en dus hebben we verbouwd en de boel open gegooid. XCBS zet de toon. Wij ondernemen samen in een 'gang' van Carbon6. Dichtbij de entree, op de begane grond. Aan het binnenplein en bij een nieuw terras met moestuin. Wij verbouwen 100% 're use'. Transparant, kleurrijk, levendig, creatief: ons XCBS-cluster.

 

Veel dank aan Walas (locatieteam en klusteam) voor de super goede begeleiding en uitvoering van de plannen. Twee keer per jaar is er in Carbon een brede open ateliers - publieksdag, ook bij ons. Hou de kalender in de gaten. Kom kijken. Welkom!

Productengalerij...

Zelf gerealiseerde ontwerpen van hout, van stof, met licht of kleur, hergebruikt materiaal. Je kunt ze in het echt bewonderen in het interieur van familie en vrienden, in BMV Aldenhof Hoensbroek en bij HC Nova in Heerlen.

En: tijdens de kerstweken hangt Jadoen versiering aan lantaarnpalen in Grijzegrubben.

Inspiratie en verwondering in Pentalum (cultura nova 2013)

Wat een ervaring bij Pentalum van Architects of Air. In 2003/2004 ook al hallucinerend en rustgevend, woorden kunnen het niet beschrijven. Kijk en verwonder. Jadoen zou willen dat zij deze wereld zelf kon bedenken / realiseren / scheppen... Geweldig!

Cursus meubelmaken bij 'passen en meten'

Jadoen leert bij via cursussen (hout) meubelmaken o.a. bij de firma 'Passen & Meten' in Maasbommel. Dan leer je over verbindingen, houtsoorten en gereedschappen, logisch aftekenen e.d. en maak je oefenwerkstukken en (naar eigen ontwerp) kleine meubels. Zowel met de hand als met machines, zoals de bovenfrees en zaagtafel. Uit een grof stuk Esdoorn-hout ontstaan dan zelf ontworpen precies passende, strak uitgelijnde tafeltjes en rekjes.

 

Wat volgt is: oefenen - oefenen - oefenen. Plus in 2015: maatwerk meubels voor het interieur van Jadoen's werkplaats & kantoor in Carbon6. En een nieuw project: 30 unieke stalen
're use' stoelen opknappen en de bekleding pimpen op basis van ontwerpen van betrokken partners: Voor de algemene ruimten in de BMV Aldenhof! En wellicht ooit... een project met de vele soorten overgebleven houten kerkbanken uit de steeds legere Limburgse kerken?


 

 

Doenja Urlings

 

doenja@jadoen.com

 

+31 (0)6-54338959

 

* foto van Doenja in titelbalk website:

uitsnede van foto die juni 2019 gemaakt is door Malle Muze fotografie, Anne Lefebre (B).