De huidige LTS-buurt in Hoensbroek, grenzend aan het stadsdeelcentrum, was in 2011 aan revitalisering toe. De openbare ruimte is beneden peil ingericht, lege en verouderde woningen, veel huishoudens die extra hulp nodig hadden bij hun leven.
De gemeente Heerlen startte, samen met partners een uitvoerig sociaal programma uit. Bewoners uit de LTS buurt werden gestimuleerd en ondersteund om hun leven beter in te richten. Daarnaast besloot Woonpunt 189 portiek-etagewoningen te slopen voor een nieuw Aldenhofpark en presenteerde De Voorzorg enthousiaste plannen voor complex Grevengoed.
Doenja Urlings (Jadoen) was van juni 2011 tot april 2014 de projectleider van 'het nieuwe Aldenhofpark' en diezelfde rol vervulde zij voor de Aldenhof, een brede maatschappelijke voorziening aan het park. De geselecteerde ontwerpcombinatie B+B+B heeft het ontwerp voor Aldenhofpark gemaakt. DAT architecten tekende het gebouw. Het zijn twee prachtige, kwalitatief hoogstaande en liefdevolle ontwerpen geworden, waarin open ontmoeting, duurzaamheid en dorpse sfeer zijn vormgegeven. Aldenhofpark voegt nieuwe identiteit toe en wordt een plek waar Hoensbroek trots op is. Het Aldenhof-project is gehonoreerd door het Transformatiefonds (Parkstad en Provincie Limburg). Het vordert goed. De 189 sloopflats zijn bijna weg, de ontwerpen zijn akkoord en de BMV staat letterlijk in de steigers! Ook het parallelle project De Tussentijd floreert, heel veel mensen uit Hoensbroek doen actief mee.
Jadoen vervulde daarna in opdracht van aannemer Wijnen Bouw advieswerk op het gebied van (partner- en burger-)participatie. Dat betrof vooral: Tussentijd-projecten, informatie-avonden, voorbereiding openingsfestiviteiten BMV Aldenhof en breed partneroverleg. De opdracht is medio 2015 afgerond. Op de pagina 'start en nieuws' staan de laatste actuele berichten.
Er is in Aldenhofstraat 9 hard gewerkt aan het knippen, plakken en naaien van een heel nieuwe set windbloemen voor Aldenhofpark. De kleuren waren -door de zonnestraling- erg verbleekt en nu de bouwstart van de Brede Maatschappelijke Voorziening Aldenhof nadert, moeten de windbloemen natuurlijk ook weer lekker fris van kleur zijn!
De dames uit de buurt, maar ook Alcander en Jadoen hielpen mee. Radar schonk koffie en thee en zelfs 2 Nedcar-VDL mannen staken hun helpende handen uit! Daarna volgde nog een flinke dag werk voor Radar en Nedcar-VDL om de ijzeren verbindingen er aan te maken en sinds vrijdag 7 maart 2014 wapperen de windbloemen weer vrolijk in het veld.
Dinsdag 16 december 2014, van 16.00 uur tot 18.00 uur, heeft Hoensbroek (projectteam, omwonenden, partners, cliënten van Radar) zich lekker gewarmd aan de 5 kleine kampvuurtjes bij de ontmoetingsplek in Aldenhofpark. Jadoen was er bij!
Dankjewel Séverine voor 'het vunkelen' ...
Even bijpraten, licht in deze donkere maanden, elkaar fijne dagen wensen en reikhalzend uitzien naar het nieuwe jaar 2015, waarin Aldenhof geopend zal worden.
De erwtensoep en warme chocomel van Radar en de zelf gebakken hartjes-wafels van Pascalle waren heerlijk. De kids hielden zelf marshmallows boven het vuur. Heerlijk zo samen!
Op donderdag 26 februari kwamen omwonenden en ondernemers naar de informatie-avond over Aldenhofpark. Jadoen was gespreksleider. Op de agenda 'de actualiteit': de communicatie vanuit Woonpunt om de komende jaren geen 30 levensloopbestendige woningen te bouwen. De aanwezigen hebben Woonpunt veel vragen gesteld. De gemeente en Woonpunt gaan in gesprek, want zoals wethouder van Zutphen duidelijk stelde: 'De gemeente is zeer teleurgesteld en staat vol achter dit kwalitatief mooie en breed gedragen plan. De gemeente investeert in het plangebied, dat van belang is voor heel Hoensbroek. Wij willen dat Aldenhofpark volgens plan gerealiseerd wordt, inclusief de afgesproken parkrand-woningen'. Hij ontving een instemmend applaus. Hoensbroek wil dat er, na de sloop, nu gebouwd wordt!
Na de pauze kwamen de andere onderwerpen (voortgang nieuwbouw, open bouwplaats BMV Aldenhof, start aanleg park en bodemsanering en de komende Tussentijd-activiteiten) aan bod.
Zie de sheetpresentatie en de vraag-/antwoordsheets.
Op 2 oktober was alweer de 3e informatie-avond, geleid door Jadoen. Centraal stond de bodemsanering, maar daarnaast werd de start van gelegenheidskoor Aldenhof gemeld
en was er veel ruimte voor vragen over sloop, asbest, bouw en verkeer. Een geslaagde avond die eindigde met applaus!
Vrijdag 11 juli 2014 was er weer een spontane do-it-yourself picknick / BBQ in Aldenhof en hield het Bijenkasteel een dag later open huis voor jong & oud. Jadoen zette verse espresso voor velen.
De bijenvolken zijn daarna tijdelijk uitverhuisd, ze komen in de lente terug als het bijenkasteel definitief plek krijgt in Aldenhofpark.
De Te Gekke Buren Dag brengt mensen in contact om begrip voor elkaar te krijgen. Want: maar liefst 1 op de 4 krijgt in zijn leven te maken met een psychische aandoening. Wie weet treft het Toos en Henk (zie strip) ... of jezelf?
Aldenhofpark is er straks voor iedereen. Contact is de beste remedie tegen vooroordelen en helpt het leven weer op te pakken. Daarom op 22 mei 2014: het te gekke buren festival in Aldenhof. Dierenliedjes spelen, fantasiedieren maken, bijen en de honingbeer, verkleden, speciale ontmoetingen, gedichten, vossenjacht. Jadoen zegt: het was gewoon heel leuk!
De videoclip 'Hoesten als bejaarden' van Mr. Polska, Jebroer, Skinto en Ronny flex geeft een bijzonder beeld van de sloopflats in de LTS-buurt. Met een straatrace van gepimpte scootmobiels, een mini pony en meer....
Even wat anders, maar gaaf om 'live' de opnames van april 2014, grime en alle toestanden eromheen te zien. Jadoen zegt: kijk naar de clip, want de flats staan er niet lang meer.
Nu zijn ze 'vereeuwigd'!
Op donderdagavond 24 oktober vertelden de imkers Mark en Patrick (van Honingrijk) over hun eerste ervaringen met het bijen houden op het Bijenkasteel in de Aldenhof. Er waren 12 geinteresseerden bij, waaronder jonge (startende) imkers uit de regio. We hoorden dat de twee volken het heel goed doen en nu in winterrust zijn, plus o.a. de aankondiging dat er een 'bijenspel als app' voor de basisschoolkids wordt ontwikkeld. Interessant om meer van te weten..., of misschien kunt u in 2014 de imkers in hun wekelijkse werk helpen? Kijk op: www.bijenkasteel.nl
De imkers gaven 27 september jl. ook al een bijenles in de praktijk aan groep 5/6 van de basisscholen (en aan Jadoen). Het was zonnig en warm. De kids kregen allerlei opdrachten en mochten in imker-tenue het bijenkasteel op! Kijk mee hoe leuk dat was...
Aldenhofstraat 9 is 'geopend'!
Op 19 september openden we het tijdelijke projectpand Aldenhofstraat 9 met een 'brede partnermeeting' voor de betrokkenen bij de BMV Aldenhof. Het pand is in de zomer low budget opgeknapt met veel hulp van Radar en VDL-Nedcar (pluim!), en dankjewel Mieke: een super resultaat. De meeting was druk en gezellig, Giel en Michael van de PPL-praktijkschool serveerden lekkere hapjes.
Zaterdag 21 september (burendag) organiseerde SDHC een tuinwerk-ochtend met koffie, thee en vlaai. Doel: plannen maken voor en opruimen/inrichten van de voor- en achtertuin bij het pand. Er werd flink gewerkt, Jadoen zette en schonk koffie voor de buren die langs kwamen!
Radar, VDL-Nedcar, SDHC en het projectteam Aldenhof gaan vanuit Aldenhofstraat 9 werken. Misschien doen er nog extra partners mee!
Wat een heerlijke picknick in Aldenhofpark!
Met 20 mensen en allerlei lekkers te eten en te drinken was het goed toeven in Aldenhofpark. Zelfs gebakken ei met spek werd vers bereid en service kregen we vanuit het Eldershoes. Gezellig samen met buurtbewoners, projectteamleden, vrijwilligers en kleine kinderen op de ontmoetingsplek. Verse munt in thee en koud water, bieslook over het ei (allemaal geoogst uit de kruidenbakken). En verder: appelcider, wijn en sapjes, humus, kersen, zoete koeken, tonijnsalade en vijgentaart. Een super picknick! Jadoen zorgde voor versgezette espresso en lokale bijenhoning. Op de zomer, proost!
Woensdagavond 5 juni 2013 kwamen de 1000 deelnemers aan de Hoensbroekse vierdaagse dwars door het Tussenveld van de Aldenhof. Schoolklassen van De Dem en De Heyster hadden gezonde spiesjes
gemaakt, met als extra smaakmakers de kruiden uit de bakken in de Aldenhof. De lopers genoten van het goede weer en van de heerlijke verrassing. De kids deelden, samen met Radar (en SDHC, HBV,
Jadoen)
de spiesjes uit en heetten alle wandelaars alvast welkom in het gebied waar in 2014 hun nieuwe school (deel van de Brede Maatschappelijke Voorziening Aldenhof) zal komen. Het smaakte... want
alles ging schoon op!
Hoera! Ons Bijenkasteel in Aldenhof, Hoensbroek heeft 'de gouden zwaluw 2013' gewonnen. Uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Cultuurlandschap en aan ons toegekend voor het creëren van meer natuur in de stad.
Op 13 juni in Utrecht werd de gouden zwaluw uitgereikt: een prachtig bronsgouden beeldje met oorkonde zijn nu ons trotse bezit! Jadoen ging er naar toe met een team uit Heerlen. Na de toespraken door voorzitter Jaap Dirkmaat en de uitreiking volgde een boottochtje op de Utrechtse grachten, met hapjes en drankjes en (helaas) stortregens.
In het kader van een stadsdeel bezoek was het college B&W zomer 2013 te gast in Aldenhofpark. SDHC en Jadoen verwelkomden hen met heerlijke hapjes op de Aldenhof ontmoetingsplek.
Op 5 mei 2013 (bevrijdingsdag) is het eerste bijenvolk in Aldenhofpark komen wonen. Jadoen zag de bijtjes al uitvliegen o.a. naar de bloeiende kastanjes in de omgeving. Het volk is nu zo'n 1000 bijtjes groot en binnenkort wordt duidelijk wie dé Bijenkoningin van dit volk is, zij mag eitjes gaan leggen. Het volk groeit uit tot een volledige zwerm van zo'n 40-50.000 bijen.
Patrick en Mark van Honingrijk verzorgen, samen met andere imkers de bijen in Aldenhof.
Zaterdagmiddag 13 april waren veel buurtbewoners, oud bewoners, vrijwilligers en professionals bijeen in het Aldenhofpark. Van 12-15.00: Jadoen geeft informatie in de tenten bij de ontmoetingsplek, met heerlijk lekkers bij de koffie. Om 13.00 uur werd het Bijenkasteel feestelijk geopend, door de Heer Herman Hoen van Hoensbroek (met zijn gevolg) en wethouder Riet De Wit... en met honinghapjes, champagne, een gouden reuzensleutel, gele ballonnen en speciale bijen-medailles!
Het was super, de zon scheen volop. Imkers gaven uitleg over het houden van bijen, onze bijen zijn momenteel in 'verhuizing' en zoemen vanaf 8 mei in de Aldenhof! Er was ook een bijzondere voorstelling van Esther vd Pas, belevingstheater met oud-bewoners, in een leegstaand appartement (Test-space, Aldenhofstraat). En verder zagen alle bezoekers de windbloemen wapperen, de kruiden- en groententuin groeien en hielpen mensen mee om een zonnebloemenkavel in te zaaien. Òs Gebrook is trots, iedereen bedankt!
Het was koud... maar heel zonnig, op zaterdag 27 oktober 2012 bij het feest ter ere van de sluiting van speeltuin 't Centrum in Hoensbroek. De speeltuin maakt plaats voor de ontwikkeling van Aldenhofpark en de BMV Aldenhof. Veel mensen, jong en oud, deden mee aan de door Alcander georganiseerde workshops en activiteiten. Het was gezellig!
Bijzondere elementen van de Tussentijd (ontmoetingsplek, windbloem, informatiebord) zijn onthuld, er was een infostand en er is onder leiding van Jadoen en Buitenom met sjablonen een sierrand op de stoepen om het veld geverfd. Het werk aan meubels en sierrand is nog niet helemaal af, Radar en de scholen De Heyster en De Dem gaan er mee door!
Op de Dag van de Architectuur (24 juni) werd in een leegstaande sloopwoning in de LTS-buurt een tijdelijke tentoonstelling georganiseerd. Er was een zelf thee-pluk-tuin en het Beecollective gaf informatie over het houden van bijen. Ontwerper Roger Haan uit Meerssen vertaalde ideeën van burgers voor kavels 'Tussen'land naar een tentoonstelling met prachtige mini-maquettes. Deze maquettes worden daarna voor het project de 'Tussentijd' in Aldenhofpark ingezet en op diverse plekken geëxposeerd.
Veel dank aan Hein, Roger, Jeffrey en anderen voor hun mooie initiatief!
Kijk voor foto's ook op de site van Roger:
www.ontwerpstudiohaan.nl/actueel
of filmpje: http://youtu.be/P2qPTDBI2iA
Op 21 juni 2012 organiseerde Jadoen, in opdracht van de gemeente Heerlen, samen met Maarten Stadhouders, een 'Re Use' themaworkshop voor ongeveer 30 professionals vanuit zowel overheden, bouwbedrijven, ontwerpers en sociaal ondernemers. Het was een inspiratievolle middag, met gloedvolle sprekers. En... er werd gefilmd voor de IBA!
In twee sessies hebben we gewerkt aan verdieping van het thema door het opstellen van een SWOT voor Re Use in Aldenhof en aan verbreding van het thema door 'Re Use' naar andere projecten in de regio te vertalen en de materiaalketen in beeld te brengen. Nu worden de resultaten verwerkt en gaat een team verder met 'Re Use'. Walas heeft enorm geholpen door het beschikbaar stellen van een lege ruimte in Carbon6 en het samenstellen van een collectie 'Re Use' stoelen en tafels.
Zie het beeldverslag. Of kijk op: www.iba-open.nl/nieuws/voorbeeld-project-voor-iba-parkstad.
Regen, wind en kou, maar... die nattigheid betekent ook groeizaam weer voor stadslandbouw en parken! De gemeentelijke infokraam over het nieuwe Hoensbroekse Aldenhofpark werd goed bezocht, maar met een zonnetje was het natuurlijk wel aangenamer geweest.
Wethouder Aarts opende de activiteiten: paardenkoetsen, vlooienmarkt, minstreel van het kasteel, ganzenhoeder, kunstsmid, mooie streekproducten om te ruiken en te proeven, bijenhouderij en ... Jadoen! Weer veel positieve reacties op de plannen voor Aldenhof en extra ideeën voor kavels 'Tussen' land. Zie de foto's voor een snelle indruk.
Dit lege veld was het uitzicht voor alle mensen die zich zaterdag 14 april hadden verzameld in Hoensbroek.
Meer dan 200 bewoners en bezoekers kwamen naar de ontmoetingsmiddag in de grote tent op de Aldenhofstraat. De tekeningen van alle plannen en de maquette stonden klaar.
En... er was 'Tussen' land in de aanbieding!
Goede ideeën voor de korte en lange termijn werden bij elkaar gebracht en initiatiefnemers voor een kavel 'Tussen'land van het eerste uur presenteerden zich aan Hoensbroek.
Alle organisatoren (HBV huurdersbelangenvereniging, Alcander, SDHC buurtgericht werken, Woonpunt en de gemeente) hadden gebak meegebracht. Het was supergezellig.
In het kort: Het ontwerp voor Aldenhofpark geeft veel aandacht aan natuur, gezondheid, ontmoeting en duurzaamheid. 'De Tussentijd' 2012-2014 geeft alvast ruimte voor:
En... er kan nog veel meer op het veld, ruimte genoeg voor ideeën uit Hoensbroek! De bloementuin is nog maar het begin. Het gaat groeien en bloeien, er gaan bijen zoemen.
De activiteiten in 'De Tussentijd' geven 'afscheid nemen' en 'een nieuwe start maken' allebei een plek. Het bureau Buitenom helpt ons daarin mee. We gaan elkaar vaker ontmoeten. Wie? Kinderen die straks in de BMV naar school gaan, senioren die in de residentie Grevengoed wonen, omwonenden, projectteamleden, kunstenaars, stadsboeren, imkers, ondernemers, politieagenten, dagopvangcliënten, leraren, vrijwilligers, ...
Doe mee, laat uw ideeën voor 'De Tussentijd' horen, want 'Òs Gebrook' is van ons allemaal!'
Sinds de positieve raadsbesluiten van januari 2012 werkt Jadoen hard door aan de ontwikkeling van het Park, de Woningen en de Brede Maatschappelijke Voorziening.
Op 20 maart kwamen de BMV-participanten en overige partners weer bijeen. En op zaterdagmiddag 14 april organiseerde de gemeente samen met partners (HBV, SDHC, Alcander en Woonpunt) een ontmoetingsmiddag in het gebied. Want... er is meer dan bureauwerk, we willen dat Hoensbroek gaat merken dat er dingen gebeuren in het gebied. Natuurlijk: mensen gaan verhuizen, of ze komen er juist tijdelijk wonen. Er worden metingen gedaan voor grondpeil, geluid, lucht en straks wordt er ook gesloopt en gegraven. Maar is het lege grasveld waar vroeger de LTS stond nu ook al op een andere manier te gebruiken? Ja!
Maar is het lege grasveld waar vroeger de LTS stond nu ook al op een andere manier te gebruiken? Ja!
Dat kan in 'De Tussentijd', in de periode van 2012-2014. Als ideeënbeeld heeft Jadoen 'De Tussentijd' mindmap gemaakt.
Zie de afbeelding hiernaast.
Op de pagina 'start en nieuws' leest u veel meer over de mogelijkheden van en activiteiten op het 'Tussen' land.
Dinsdag 10 januari 2012 heeft de gemeenteraad van Heerlen unaniem positief ingestemd met de agendapunten 9-10-11, zijnde de projectkaders van 'Òs Gebrook'. Tevens is die avond het IHP (integraal strategisch huisvestingsplan basisonderwijs) vastgesteld. Dit betekent dat de prioritaire projecten voor Hoensbroek, de herinrichting van het Centrum en de gebiedsontwikkeling Aldenhofpark (inclusief BMV) met breed draagvlak van start kunnen.
Onder voorwaarden wordt er door het Transformatiefonds (Parkstad & Provincie) een bedrag van 8,6 miljoen Euro beschikbaar gesteld voor 'Òs Gebrook' in Hoensbroek.
De financiële kaders zijn daarmee nog niet 100% rond, maar daar wordt aan gewerkt, dat lossen we o.a. door slimme fasering op.
Een goed begin van 2012!
Op 12 december jl. was er een zeer drukbezochte informatie-avond in Hoensbroek. Zo'n 300 burgers stelden vragen over de Hoensbroekse ontwikkelingen (waaronder project Aldenhof). Er hing een positieve en enthousiaste, betrokken sfeer onder aanwezigen. Na besluitvorming in deze haalbaarheidsfase op 10 januari 2012 worden de onderdelen uit de plannen samen met Hoensbroekenaren doorontwikkeld.
Op 6 en 7 september 2011 organiseerde Jadoen atelierdagen over het nieuw te ontwerpen Aldenhofpark in Hoensbroek. Doenja Urlings is, in opdracht van de gemeente Heerlen, de projectleider van het Aldenhofpark en de BMV Aldenhof. Doel was om de geselecteerde ontwerperscombinatie B+B+B (Frans Boots en Mascha Onderwater van bureau BplusB & Carolien Oomes van bureau Buitenom) intensief kennis te laten maken met Heerlen.
Zij werden gevoed met informatie over (historisch en recent) Hoensbroek, oude plannen, bepalende voorschriften en nieuwe ideeën. Deelnemers: beleidsambtenaren, ontwerpers, corporaties, BMV-participanten en een aantal Hoensbroekenaren.