Brede Maatschappelijke Voorzieningen in Heerlen

Het college B&W van de gemeente Heerlen had besloten om nog tijdens de bestuursperiode 2010-2014 vier BMV's in Heerlen te willen realiseren. Het betreft:

- de Brede School in Heerlerheide,

- de BMV in voormalig Broederhuis / Broederschool Molenberg,

- de BMV in centrum hart van MSP (Meezenbroek-Schaesbergerveld-Palemig) en

- de BMV / Brede School in Hoensbroek (Aldenhof, Centrum - De Dem).

 

Jadoen ondersteunde voorjaar 2011 de afdeling Projectmanagement van de gemeente Heerlen met verschillende advies- en organisatiediensten voor deze BMV-projecten. Zoals:

a. een draagvlakproces (gesprekken en presentaties) i.h.k.v. vooronderzoek BMV in kerk MSP

b. discussieworkshops (1x intern gemeentelijke team en 1x met externe partners) om de samenwerking en uitgangspunten voor de BMV Molenberg te herijken

c. een startnotitie voor de plannen omtrent een BMV (Brede School+) in Hoensbroek.

 

Vanaf 1 juni 2011 tot 1 maart 2014 vervulde Jadoen het projectleiderschap van de BMV Aldenhof en van de ontwikkeling van het hele gebied Aldenhofpark (in Centrum / De Dem Hoensbroek). Daarnaast is het participatieproject 'Tussenland in De Tussentijd' opgestart en intensief begeleid. In 2014 leidde Jadoen De Tussentijd, bewonersinformatie-avonden en de afstemming met partners. September 2015 is best practises-boekje 'De Tussentijd' opgeleverd.

 

Op de pagina 'start en nieuws' staan de laatste actuele berichten over het Aldenhofproject.

Open dag op 9 mei 2015: bouwplaats Aldenhof, Hoensbroek

Wat veel publiek op 9 mei 2015 in de nieuwbouw van de Brede Maatschappelijke Voorziening Aldenhof, Monseigneur Nolensstraat 29, Hoensbroek.
Het was geweldig druk!

Veel gehoord: 'het gebouw wordt heel mooi en voelt heel goed'. Jadoen feliciteert aannemer Wijnen Bouw uit Someren die met alle mensen hard door heeft gewerkt. Aldenhof is bijna klaar voor ingebruikname!


Winnende tekeningen op de bouwhekdoeken!

Alle kinderen van basisscholen De Dem en De Heyster hebben meegedaan aan de tekenwedstrijd. Op 24 april werden de winnaars (6 kinderen van alle groepen 1, 6 kinderen van alle groepen 2, enz.) bekend gemaakt. Er waren heel veel mooie inzendingen, dus de jury had het moeilijk! Alle winnaars kregen van Jadoen een medaille en een klein kadootje. Hun kleurrijke tekeningen van park, school flats, sloop, bijtjes... zijn heel groot geprint op de de bouwhekdoeken. Kom ze bekijken, aan de Mgr. Nolensstraat, vlakbij de rotonde!

Zon schijnt op druk bezochte bouwplaats Aldenhof

Het was zaterdagochtend 22 november 2014 gezellig druk en er was veel te zien voor groot en klein op de open bouwplaats van Aldenhof. Veel complimenten van omwonenden en toekomstige gebruikers!
Het wordt echt een mooi en transparant gebouw. De kinderen keken rond in hun nieuwe school of in de speelzaal en gingen daarna naar de Sinterklaas-intocht in Hoensbroek. Nu duimt Jadoen dat de zon nog even door schijnt en de vorst ons niet verrast, zodat de bouwers het gebouw wind- en waterdicht te krijgen.


Bouw Aldenhof vordert gestaag

De brede maatschappelijke voorziening Aldenhof krijgt vorm (foto's). Na de fundering en de begane grondvloer zien we nu de contouren van het gebouw ontstaan: wanden, geveldelen en de eerste verdiepingsvloer. In augustus namen partners met Jadoen een kijkje en in september was er een materiaal-bemonsteringsmiddag. Aannemer Wijnen werkt hard door om het gebouw voor de winter 'dicht' te krijgen. Half november 2014 komt er een open dag op de bouwplaats! 

Gezonde power-balls voor vierdaagse lopers

Drie groepen kinderen van De Dem en De Heyster hebben op 18 juni 2014 positieve energy hapjes gemaakt voor de vierdaagse lopers in Hoensbroek. Ondanks de voetbalwedstrijd op het WK liepen er veel mensen, jong en oud, mee. De meesten in het oranje gekleed... Ze kwamen ook door Aldenhof gelopen, daar werden de hapjes uitgedeeld.

Het recept voor de 'power-balls' is door kok Angie Bisschops bedacht en werd door de kinderen gemaakt. Jadoen genoot van de leuke, leerzame en plakkerige kooksessies!

Excursie op uitnodiging van Radar

Op 11 december 2013 heeft Jadoen met partners twee locaties bezocht waar Radar met cliënten, heel zichtbaar midden in de maatschappij, werkt. Op Rolduc (Kerkrade) helpt een team mee bij de congresfunctie en in Kindervallei (Houthem, Valkenburg) helpt een Radar-team, samen met veel vrijwilligers, de logerende families aan een fijne tijd. Geweldig om zoveel postieve energie te proeven bij de opdrachtgevers, Radar-professionals en de teamleden. Dank voor de ontvangst en ... alle complimenten voor Radar!


Voorstelling 'de onzichtbare stad': Cultura Nova 2013

In de LTS buurt in Hoensbroek organiseerden Esther vd Pas en Irmgard Tummers, op 30/8, 31/8 en 1/9 prachtig belevingstheater. Oud- bewoners van de te slopen flats en andere buurtbewoners verbeelden fragmenten uit onzichtbare levens. Over eenzaamheid, verdriet en verval in een aantal van de sloopflats aan de Aldenhofstraat. De bijzondere voorstelling viel binnen het programma van Cultura Nova. 

 

Jadoen dankt ORTtheater en is warm supporter van dit mooie Tussentijd-initiatief.


Voorlopig ontwerp BMV Aldenhof goedgekeurd!

Hoera! Weer een mijlpaal bereikt. In een stuurgroepvergadering is het VO voor de nieuwe BMV in het Aldenhofpark in Hoensbroek door alle partners unaniem goedgekeurd. Vanaf vrijdag 1 maart 2013 gaat Jadoen een nieuwe fase in: het VO wordt doorontwikkeld naar een Definitief Ontwerp (DO, met de bijbehorende contracten). BMV-partners spraken hun waardering uit voor het ontwerp en het samenwerkingsproces, de BMV wordt een herkenbaar, eigen, mooi gebouw. Dank aan alle partners en aan DAT architecten!


Meer info?

Kijk eens op de site: www. heerlen/osgebrook.nl. Of volg twitter via @OsGebrook

Of neem een kijkje op Facebook: www.facebook.com/osgebrook.

Excursie naar Brede Scholen en MFA's

Op 6 december gingen de BMV partners met de gemeente Heerlen en Jadoen op reis naar een besneeuwd Brabants land. In Oisterwijk, Tilburg en Goirle hebben we mooie gebouwen van DAT architecten bezocht en bij DAT hielden we een actieve maquetteworkshop om de gebouwindeling en zonering van de BMV Aldenhof te onderzoeken. Het was mooi, leerzaam en gezellig, ondanks de lange files en ... voor sommigen de Roda-bus :-).

De BMV-mijlpalen: samenwerking en architect!

Onlangs zijn er, onder leiding van Jadoen, grote stappen gezet in de BMV-ontwikkeling.
De tien BMV-partners ondertekenden samen de Samenwerkingsovereenkomst BMV Aldenhof en legden zo het programma van eisen, de visie en missie en de uitgangspunten vast.

 

De BMV krijgt als mission statement: BMV Aldenhof, wijzer naar de toekomst.

Ondertekening SOK voor BMV Aldenhof, 24 oktober 2012; centrale foto: sandra israel, fotobewerking: jan van baal
Ondertekening SOK voor BMV Aldenhof, 24 oktober 2012; centrale foto: sandra israel, fotobewerking: jan van baal

Ook is de architectenselectie onlangs succesvol afgerond. De gemeente Heerlen is 'voornemens om de ontwerp-opdracht voor de BMV Aldenhof te verstrekken aan DAT architecten uit Tilburg'. Een selectiecommissie, waarin de BMV-partners ook een stem hadden, heeft het team van DAT als overtuigende winnaar aangewezen. Aan de slag!

Kinderen koken voor Hoensbroekse avondvierdaagse

Woensdag 6 juni 2012 werd er i.h.k.v. project BMV Aldenhof, onder leiding van Jeffrey en Patty, 'gekookt' voor de meer dan 1000 wandelaars van de Hoensbroekse vierdaagse! Helpende handen waren er van groep 7 van BS De Heyster en van groep 8 van OBS De Dem en hun juffen. Deze basisscholen gaan straks samenwerken in de nieuwe BMV Aldenhof. Er werd hard gewerkt en heel veel (bijzonder) fruit gesneden. Resultaat: bakken vol heerlijke, gezonde, kleurrijke en topverse fruitsalade, gemarineerd in steranijs.

 

's Avonds heeft Jadoen met de kinderen, schooldirecteur Jan en met Sylvie en Toetje van Schunck 5.0 alle fruitsalades uitgedeeld aan de wandelaars. Dat werd goed ontvangen en breed gewaardeerd! Onder het koken hebben de kinderen nieuwe ideeën voor De Tussentijd bedacht en opgeschreven.

Partnerbijeenkomst BMV Aldenhof

Op 20 maart 2012 werd in The Max in Hoensbroek een brede partner-bijeenkomst georganiseerd door Jadoen. Alle betrokken organisaties (professionals en vrijwiligers, meer dan 40 deelnemers) kwamen naar de presentaties over de Brede Maatschappelijke Voorziening Aldenhof.

 

Het gezamenlijke mission statement voor deze BMV is:

'BMV Aldenhof, wijzer naar de toekomst'.

 


De participanten in de BMV kiezen voor een hand-in-hand samenwerking en voor de combinatie van twee profielen: verrijkingsprofiel en wijkprofiel. De BMV wordt ongeveer 4000 m2 bruto vloeroppervlak groot met verschillende functiezones: onderwijs, kindpartners, sport, ontmoeten/welzijn en cultuur en een algemeen gedeelte.

 

Ter plekke werden (verkorte) intenties ondertekend, door logopedie Baerveldt en SDHC. De presentaties konden rekenen op veel enthousiasme en breed draagvlak. Het napraten en borrelen werd door De Praktijkschool Heerlen van heerlijke hapjes voorzien!

> Klik op bovenstaande items voor meer informatie...


 

 

Doenja Urlings

 

doenja@jadoen.com

 

+31 (0)6-54338959

 

* foto van Doenja in titelbalk website:

uitsnede van foto die juni 2019 gemaakt is door Malle Muze fotografie, Anne Lefebre (B).